top of page

Tavoitteet

Tästä löydät tärkeimmät tavoitteeni vaalityössä. Otan mielelläni palautetta ja kommentteja näistä tavoitteista. Sen voit tehdä suoraan tällä sivulla facebook-kommenttina tai palauteosion kautta.
1. Valtion talouden vakaus on turvattava!

 

Suomen valtion tehtävänä on huolehtia yhteiskunnan kokonaisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja toimivuudesta koko alueellaan - myös Lapissa! Tehtäviensä hoitoa varten tarvitsee riittäviä verotuloja.

 

Valtion tulopohja on nykyisin rapautunut liiallisten verohelpotusten, systemaattisen veronkierron ja verotuksen porsaanreikien vuoksi.

 

Tämän vuoksi mm. kaikkia tuloja, myös pääomatuloja, on verotettava progressiivisesti samassa taulukossa ja säädettävä varainsiirtovero ulkomaille siirrettävistä pääomista. Yritysten maakohtainen kirjanpito on otettava käyttöön ja Suomen on liityttävä rahoitusmarkkinaveroa valmistelevien maiden joukkoon. Tavoitteena on oltava tulo- ja varallisuuserojen kaventaminen.

 

 

 

4. Energiatuotannosta

​

​Energiantuotannossa on panostettava uusiutuviin energianlähteisiin ja energiansäästöön. keskitetyistä suurvoimalaitoksista on siirryttävä hajautettuun, työllistävään ja huoltovarmuutta tukevaan tuotantoon. 

 

Valtion on kehitettävä eri toimin kotimaista ja kestävästi tuotettua bio- ja aurinkoenergiaa, tuulivoimaa sekä maalämpöä

 

Kemijoen vesistön vesivoimarakentamisesta aiheutuneiden kalatalousvahinkojen kompensaatiotaso on nostettava vastaamaan aiheutuneita vahinkoja. Kemijoen vesivoimalaitoksiin on rakennettava tehokkaat kalatiet. Voimayhtiöiden velvoitteeksi tulee saattaa vaelluskalojen palauttaminen Kemijoen vesistöön. 

 

Vesivoiman lisätuotanto on sallittava vain jo rakennettujen voimaloiden tehonnostojen kautta.

 

​

​

2. Laaja julkisten investointien ohjelma

 

Suomeen on saatava tekemisen meininki. Valtion on oltava aktiivisesti mukana luomassa uusia työpaikkoja. Leikkausten sijaan tarvitaan huomattavia julkisia lisäpanostuksia kestävän kehityksen mukaisen tuotannon edistämiseen ja hyvinvointipalvelujen kattavaan ja laadukkaaseen tuottamiseen.

 

Julkisten menojen leikkaukset ovat heikentäneet yksityisenkin sektorin toimintaedellytyksiä ja syventäneet siten lamaa. Investoinnit tuottavat itseään enemmän taloudellista toimintaa ja jopa vähentää talouden velka-astetta. Palveluiden työntekijät, homekoulujen korjaajat ja rautateiden rakentajat käyttävät saamiaan tuloja ja sitä kautta työllistävät kanssaihmisiä.

 

Korjataan homekoulut ja päiväkodit, rapistuneet raiteet, tiet ja sillat. Lopetetaan ideologista syistä johtuva valtion hallinnon alasajo. Kehitetään ympäristön kannalta kestävää teollista perustaa. Korjataan valtion voimakkaalla panostuksella kuntien työntekijävajetta vanhustenhoidossa, päiväkodeissa, kouluissa ja muissa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

 

 

5. Säädetään kaivosvero

​

Valtion on kehitettävä eri toimin kotimaista ja kestävästi tuotettua bio- ja aurinkoenergiaa, tuulivoimaa sekä maalämpöä. Säädetään vero kaivosten maa-aineille ja lannoitteille.

 

Kaivostoiminnanharjoittajilta perittävillä maksuilla on rahoitettava kaivosalueen ympäristölle ja luonnolle aiheutuneiden vahinkojen korjaaminen täysimääräisesti

 

6. Oikeudenmukainen verotus

 

Vauraissa teollisuusmaissa on tuloeroja pienennetty kansalaisten välillä progressiivisella tuloverolla. Mutta palkka- ja pääomatulojen erityttäminen, tuloverojen alentaminen ja välillisten verojen korotukset johtivat tilan-teeseen, jossa jopa maailman mittakaavassa Suomessa oli ennätyksellisen suuri tuloerojen kasvu. Samalla kansalaisten tietoisuuteen tuli eri tahojen harjoittama laajamittainen verojen moraaliton välttely ja suoranainen veronkierto. Nyt on siirryttävä yhtenäiseen ja oikeuden-mukaiseen verotukseen.

 

Ruoan arvonlisäveroa on alennettava, varallisuusvero on palautettava, ylisuurten eläkkeiden solidaarisuusveroa on korotettava. Säädetään 30 % lähdevero hallintarekis-teröityjen osakkeiden osingoille.

 

Ydinvoimaloiden omistajien ansaitsemattomat päästökauppavoitot on verotettava windfall – verolla. Otetaan käyttöön tyyppihyväksytyt kassat. Hintoja nostavia välillisiä veroja ja maksuja ei pidä nostaa kuin erittäin perustelluista syistä.

 

Parannetaan pienituloisten toimeentuloa nostamalla verotulon alaraja 10 000 euroon vuodessa.

 

Pienyrittäjiä on tuettava nostamalla arvonlisäveron tilittämisen alaraja 25 000 euroon.

 

Näin saadaan yhteiskuntaamme tunne siitä, että todellakin olemme - samassa Suomi nimisessä veneessä – yhdenvertaisia kanssamatkustajia maailman merellä. 

 

​

 

3. Luonnonvarojen käyttö kestäväksi

 

Maailmantalous tulee jatkamaan syvällistä muutostaan kohti vihreämpää, matalahiilistä tuotantoa ja kulutusta. Puhdas tuotanto ja päästöjen vähentäminen on trendi, jota Suomen tulee seurata.

 

Kestävän kehityksen perustana oleva talous kantaa vastuunsa ja huolehtii aktiivisesti luonnon monimuotoisuuden säilymisestä, ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja tulevien sukupolvien oikeuksista ihmiskunnan yhteisiin luonnonvaroihin. 

 

 

 

bottom of page