top of page

Sokli mietityttää!

Viime aikoina keskustelu, liittyen Soklin ennakoituihin ympäristöongelmiin ja erityisesti kysymykseen kaivosalueen säteilevien aineiden eliminoinnista, on virinnyt uuteen vauhtiin. Keskusteluissa on tuotu esille varsin aiheellisen huoli Soklin laajoista ja vakavista ympäristöongelmista, joita ei monen mielestä ole asian vaativalla vakavuudella tutkittu, saati esitetty toimivia ratkaisuja.

Lisäksi keskustelussa on kiinnitetty samaan asiaan huomiota, mikä on myös allekirjoittanutta kovasti mietityttänyt. Kaivoksen avaaminen on julkisuudessa esitetty ikään kuin itsestäänselvyytenä, vaikkei Yara ole hakenut hankkeen toteutukseen edes vesitalouslupaa?

Vesilain 3 luvun 4 § mainitaan kuitenkin, että ”lupaa ei kuitenkaan saa myöntää, jos vesitaloushanke vaarantaa yleistä terveydentilaa tai turvallisuutta, aiheuttaa huomattavia vahingollisia muutoksia ympäristön luonnonsuhteissa tai vesiluonnossa ja sen toiminnassa taikka suuresti huonontaa paikkakunnan asutus- tai elinkeino-oloja”.

Soklin kaivoshanke vaikuttaa todella merkittävästi hankealueen vesistöihin ja niiden luonnonolosuhteisiin. Myös hankeen vaikutukset ihmisten terveyteen tulee selvittää huolellisesti. Siihen on ota kantaa ylittyykö Soklin tapauksessa vesilain edellä mainittu ehdoton luvanmyöntämiseste.

Nyt herää kuitenkin kysymys, voiko AVI:n lupaviranomaiset tehdä päätöstään Soklin suhteen enää objektiivisin perustein vai vaikuttaako heidän päätöksentekoonsa voimakas julkinen paine, joka on jo hankkeelle luvan myöntänyt. Onhan tätä painetta ollut kasaamassa maan korkein poliittinen - ja hallinnollinen johto. Herää kysymys, toistuvatko luvitusprosessissa Talvivaaran ongelmat?

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page