top of page

Tuottamattomien suo-ojitusten aiheuttamat vesistöhaitat on korjattava!


Ekosysteemien ennallistaminen on noussut kansainvälisesti merkittäväksi keinoksi hillitä luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä sekä ilmastomuutoksen etenemistä. Suomessa soiden ennallistaminen on vakiintunut suojelualueiden hoitomenetelmäksi. Nyt metsätaloudellisesti tuottamattomien ojitusten vuoksi tuhoutuneiden soiden ennallistaminen on laajennettava hoitotoimenpiteeksi myös suojelualueiden ulkopuolelle.

Valtioneuvosto antoi vuonna 2012 periaatepäätöksen, jonka mukaan aktiivisia soiden ennallistamistoimia lisätään myös talousmetsäalueilla. Lapin osalta tämä päätös on saanut valitettavan vähän toimenpiteitä aikaan. Erityisesti soiden ennallistamistoimia Lapissa odotetaan Metsähallitukselta, jolla on tietotaitoa hoitaa tämä asia kuntoon jos halua löytyy ja Suomen valtio edellyttää tämän tehtävän hoitamista Metsähallitukselta. Ojitusten vuoksi lukemattomat Lapin järvet ja virtavedet ovat toimineet käytännössä ojitusten aiheuttaman kiintoaineskuormituksen lasketusaltaina, menettäen näin mm. kalataloudellisen arvonsa lähes kokonaan.

Allekirjoittanut vaatiikin tuottamattomien ojitusalueiden ennallistamistoimien aloittamista Lapin alueella. Tämän vuoksi Metsähallituksen tuloutustavoitteita Lapin osalta tulee tarkistaa ja Metsähallituksen resursseja on suunnattava luonnonhoitotöiden hyväksi. Kunnostetut suoalueet tuottavat aikanaan ekosysteemipalveluita alueen asukkaille, kuten hillaa, riistaa, tulvien hillintää, parempaa veden laatua järvissä ja virtavesissä ja sen myötä lisääntyneitä kalansaaliita. Lisäksi hanke toisi kaivattuja työpaikkoja Lappiin erityisesti maaseutualueelle.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page