top of page

Sääntelyn purkajat eivät säännöistä piittaa!

Sääntelyn purkaminen ja turhan byrokratian poistaminen – tämä slogan on nyt tavattoman suosittu useimpien puolueiden keskuudessa – pois lukien Vasemmistoliitto. Käytännössä kokoomus on pääministeriensä johdolla näyttänyt esimerkkiä, mitä tämä varsin epämääräinen slogan voi käytännössä merkitä.

Sääntelyn purku näyttää tarkoittavan sitä, että asiaa kovasti kannattavat poliitikot haluavat poistaa tai kiertää sääntöjä, jotka haittaavat heidän ja heidän taustalla olevien vaikuttajien poliittisten ja/tai taloudellisten tarkoitusperiensä saavuttamista. Yhteiskuntaan halutaan jälleen voimaan vahvemman laki. Harmaata taloutta ja talousrikoksia suitsevat säännökset lienevät turhia?

Monelta näyttää unohtuneen, että myös Pääministeriä sitovat hallinnon laillisuusperiaatteet. Kuitenkin niin Katainen kuin Stubb ovat tilanneet veronmaksajien rahoilla konsulteilta selvityksiä, jotka ilmiselvästi palvelevat vain Kokoomuksen vaaliohjelmien laatimista. Stubb vielä tunnustaa, että näin on tehty konsultin aloitteesta!

Suomen hallinnon ylimmältä johdolta unohtuvat niin hankintalain pykälät kuin hallinnon yleiset oikeusperiaatteet, kuten hallinnon tarkoituksensidonnaisuus. Tarkoituksensidonnaisuusperiaate sisältää yleisen velvollisuuden käyttää toimivaltaa vain siihen tarkoitukseen, johon se on lain mukaan määritelty tai tarkoitettu käytettäväksi. Pääministerikään ei saa ryhtyä edistämään muita tarkoitusperiä kuin niitä, jotka kuuluvat pääministerin tehtäväpiiriin. Sisältyykö siihen Kokoomuksen vaaliohjelman laatiminen verorahoilla?

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page