top of page

Suomi kuntoon – luonnon kustannuksellako?


Vaalikentillä on valitettavan monen ehdokkaan kuultu puhuvan luonnonsuojeluun kohdistettavien vähien määrärahojen leikkauksista ja osin jopa lopettamisista. Lisäksi on tuotu esille ajatuksia luonnonvarojen käytöstä aiheutuvien haittojen ja vahinkojen estämistä ja kompensoimista tarkoittavien säännösten purkamisista ja höllentämisistä. Taloudellisesti hankalat ajat ovat selvästi koventaneet puheita myös luonnon monimuotoisuuden suojelua kohtaan. Esimerkkinä voidaan nostaa esille metsäluonnonsuojelun liittyvä keskustelu.

Suomessa metsät ovat uhanalaisten lajien tärkein elinympäristö. Etelä-Suomessa metsämaasta on suojeltu vain noin 2 %. Lappi on tällä saralla vastuunsa pitkälti jo hoitanut. Nykyisin alueita metsäluonnon suojeluun hankitaan maanomistajien vapaaehtoisesti tarjoamista metsistä, nyt myös tältä suojeluohjelmalta ollaan viemässä tulevalla hallituskaudella toimintaedellytykset pois. Mikäli nämä suunnitellut päätökset toteutuvat, ne voivat vaarantaa Suomen metsäteollisuuden kansainvälistä mainetta. Maineen menetys johtaa usein tuotteiden menekin vähentymiseen, mikä puolestaan aiheuttaa teollisuudelle taloudellisia tappioita ja työntekijöille lisääntyvää työttömyyttä.

On kaikkien etu, että Suomen luonnosta ja Suomen teollisuuden maineesta pidetään hyvää huolta. Tuotteiden hyvä imago on merkittävä kilpailuvaltti maailmalla – niin matkailussa kuin vientituotteiden osalta. Nyt pitää laittaa jäitä hattuun eikä tehdä hätiköityjä ja virheellisiä päätöksiä, joita joudumme tulevaisuudessa katkerasti katumaan.

Luonnonvaroja tulee hyödyntää järkevästi ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Vaikka nyt ovat taloudellisesti vaikeat ajat, emme saa tehdä ylilyöntejä luonnonsuojelun resurssien vähentämisessä tai luonnonvarojen käytön haitallisten ympäristövaikutusten minimoimisen laatuvaatimuksissa.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page