top of page

Lapset ja nuoret liikkeelle!

Paljon on puhuttu Sote – uudistuksesta, sen tarpeesta ja tavoitteista sekä uudistuksen vaikutuksista kuntien tehtäviin ja talouteen. Yksi asia on kuitenkin jäänyt turhan vähälle huomiolle. Kuntien rooli tulee olemaan jatkossakin erittäin merkittävä terveyden edistämiseen liittyvässä tehtäväkentässä. Mikäli kunnat hoitavat edellä mainitun tehtäväsektorin hyvin, niin sillä on kuntien sote - palveluiden maksurasitusta keventävää vaikutusta tulevaisuudessa. Kansalaisten terveyden edistäminen on tietysti aloitettava pienestä pitäen. Erityisen huolestunut olen koululiikunnan määrän vähenemisestä viime vuosina, ja sen vaikutuksista niin oppimistuloksiin kuin tulevien eläkkeidemme maksajien terveyteen.

Tutustuin Päivi Bergin ja Maarit Piirtolan tutkimuskatsaukseen ”Lasten ja nuorten liikuntatutkimus Suomessa 2000 – 2012. Tämän katsauksen avulla löytää tutkimustietoa myös Rovaniemen koululiikunnan kehittämisen perustaksi. Tutkimusten mukaan kouluikäisten lasten ja nuorten tulisi liikkua vähintään 1 – 2 tuntia päivässä. Valitettavasti koululiikunnan vähenemisen myötä tämä suositus ei toteudu läheskään kaikkien lasten ja nuorten osalta.

Riittävällä liikunnalla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia oppilaiden koulumenestykseen. Tutkimuksissa on havaittu myös, että liikunnallisesti aktiiviset nuoret kokivat kuntonsa paremmaksi myös aikuisuudessa 25 vuoden seurannan jälkeen. Kuitenkin liikunnan määrän on osoitettu vähenevän huolestuttavasti. “Kun 11-vuotiaista lähes puolet ilmoittaa liikkuvansa suositusten mukaisesti vähintään tunnin päivässä, 15-vuotiaista riittävästi liikkuu vain yksi kymmenestä. Selkeä fyysisen aktiivisuuden vähentyminen murrosiässä ja samanaikainen ylipainon yleistyminen ovat vakavia terveyspoliittisia haasteita”.

Tietysti meillä vanhemmilla on suuri vastuu lasten ja nuorten liikuntatottumusten muotoutumisen suhteen, mutta myös mm. Rovaniemen kaupungilla ja sen kouluilla on suuri vastuu järjestää nuorille ympäristö, joka houkuttelee ja mahdollistaa aktiivisen liikunnan ja sen harrastamisen. Rovaniemi voisi aivan hyvin laatia ala- ja yläasteen oppilaille ohjelman, jossa he voisivat tutustua kaupungin tarjoamiin liikuntapalveluihin ja opetella käyttämään niitä. Lisäksi urheiluseurat voisivat käydä kouluilla esittelemässä toimintaansa ja koululaiset voisivat tutustua eri liikuntamuotoihin.

Kuten edellä on todettu tutkimusten mukaan säännöllinen liikunnan harrastaminen erityisesti kouluiässä ennustaa korkeampaa fyysisen aktiivisuuden määrää aikuisiässä. Harrastelulla liikuntalajilla ei tutkimusten mukaan ole merkitystä.

Muiden tehtävien vähentyessä Rovaniemen kaupunki voi siten kiinnittää entistä enemmän huomiota koululaisten liikunnan edistämiseen koululiikuntatunteja lisäämällä.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page